Wednesday, February 27, 2013

SSI PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER


1. Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in India during the Month of July 2012 stood at 5.25
lakh as compared to 5.14 lakh in July 2011 and 4.67 lakh in July 2010. The July figure
translated into FTAs growth of what percent in July 2012 over July 2011?
a. 2.1%
b. 12.1%
c. 5.5%
d. 1.33%
Answer: (a)

2. With respect to the India’s industrial output figures released by the Central
Statistics Office of the Ministry of Statistics and Programme Implementation on 9
August 2012, which of the following statements are not true?
1. India’s industrial output plunged to 1.8 per cent in June 2012 compared to 9.5 per
cent growth registered during June 2011
2. For the first (April-June) quarter of 2012-13, the index of industrial production (IIP)
declined 0.7 per cent against 6.9 per cent growth in the same quarter of fiscal 2011-12.
3. The capital goods category recorded a decline of 27.9 per cent in output in June
2012
4. Consumer durables witnessed a growth of 9.1 per cent. However, consumer nondurables
declined 1 per cent in June 2012
a. 1 & 3
b. Only 3
c. Only 2
d. 3 & 4
Answer: (c)

3. According to the FDI data released by Reserve Bank of India (RBI) on 10 August
2012, Foreign Direct Investment (FDI) inflow in India declined to what amount in the
April-June quarter of fiscal 2012-13?
a. 5 billion dollar
b. 5.4 billion dollar
c. 6.4 billion dollar
d. 7 billion dollar
Answer: (b)

4. India’s annual headline inflation for the month of July 2012 eased to its three-year
low to what percent in July 2012 from 7.25 percent in June 2012 and 9.63 percent in
July 2011?
a. 4.1%
b. 3.3%
c. 5.2%
d. 6.87%
Answer: (d)

5. India’s exports for the month of July 2012 stood at 22.4 billion dollar registering a
decline of - 14.8 percent as compared to 26.3 billion dollar during the same month of
2011. Imports during July 2012 stood at 37.9 billion dollar as compared to 41.1 billion
dollar in July 2011. What was the Balance of Trade figure for July 2012?
a. 15.5 billion dollar
b. 14.7 billion dollar
c. 13.6 billion dollar
d. 9.6 billion dollar

Answer: (a)

1. The Australian Climate Commission warned that the world’s sea levels could
increase by _ the end of the 21st Century.
a) 1.5 Metre.
b) 2 Metres.
c) 3 Metres.
d) 1 Metres.

Answer: (d) 1 Metre

2. Isle of Wight rock yielded three fossil footprints of Dinosaurs. In which one of the
following countries Isle of Wight is located?
a) USA
b) UK
c) India
d) Germany
Answer: (b) UK
3. In the studies conducted by American, Belgian, British and Dutch researchers it
was found that tumors contain their own pool of stem cells that can multiply and
keep fueling the cancer, seeding regrowth. Which one of the following techniques
researchers used to trace the ancestry of cells within mouse tumors?
a) labeling technique
b) Striking technique
c) Bubble technique
d) None of the above

Answer: (a) labeling technique

4. US researchers are using a new tool called___ for detecting illegal nuclear
explosions.
a) The Earth’s Global Positioning System (GPS)
b) Water alarm device
c) Seismometer
d) Geiger counter

Answer: (a) The Earth’s Global Positioning System (GPS)

5. A Rare bird Jerdan’s Baza was found for the first time in Dantepally tank area
in Pocharam reserve forest of on 16 June 2012. Consider the given facts regarding
Downloaded From www.jbigdeal.com
Jerdan’s Baza.
i) Jerdan’s Baza mainly eats frogs, lizards and large insects.
ii) The bird id recognized by broad round wings, a long squarish tail, jaunty crest and
forest dwelling habits.
Choose the right option:
a) Only i is correct.
b) Only ii is correct.
c) Both i and ii are correct.
d) Neither i nor ii is correct.

Answer: (c) Both i and ii are correct.

1. According to the data provided by the Marine Products Export Development
Authority (MPEDA) in August 2012, India's marine exports are expected to grow by
what per cent year-on-year to USD 4.5 billion in 2012-13 fiscal?
a. 28%
b. 17.2%
c. 13%
d. 23%

Answer: (a)

2. In a move aimed at encouraging investment sentiment in the country, the Union
Finance Ministry approved what per cent of foreign direct investment in insurance and
pension sector in August 2012?
a. 29%
b. 49%
c. 39%
d. 19%
Answer: (b)

3. Extending the guidelines of securitisation of loan from banks to non-banking
finance companies (NBFC), India’s Central Bank Reserve Bank of India on 21 August
2012 tightened the securitisation norms for NBFCs. Which of the following facts are not
true with regards to the statement?
1. RBI instructed that a non-banking finance company will have to retain at least 5
per cent of the loan being sold to another entity.
2. RBI in its revised guidelines also stipulated that NBFC cannot sell or securitise a
loan unless five
monthly installments have been paid by the borrower
3. The latest directives from the RBI are aimed at checking unhealthy practices and
distributing risk to a wide spectrum of investors
4. These guidelines have to implemented by NBFCs in two phases by the end of
October 2012.
a. 1 & 3
b. Only 1
c. Only 2
d. Only 4
Answer: (c)
4. As per the data revealed by the Union Aviation Ministry in the Parliament in August
2012, the loss incurred by Air India following its merger with Indian Airlines between
2007-08 and 2011-12 has been pegged at what amount?
a. 21146 crore rupees
b. 23535 crore rupees
c. 32971 crore rupees
d. 28046 crore rupees

Answer: (d)

5. The high-level committee on external commercial borrowings (ECB),chaired by
secretary, department of economic affairs Arvind Mayaram decided to further liberalise
the foreign borrowing norms. Which of the following with respect to the liberalization
norms are not true?
1. It was decided to permitted non-resident entities to provide rating enhancement
facility to Indian borrower
2. The government permitted foreign entities to provide credit enhancement to rupee
bonds of Indian companies. The minimum maturity period of such rupee bonds was
reduced from seven years to three years.
3. The panel also decided to increase the maturity of such buyers credit to maximum
seven years thereby allowing companies flexibility in payment
4. Infrastructure and manufacturing companies can re-finance a higher proportion
of their rupee borrowings via cheaper overseas debt. These infrastructure and
manufacturing companies can now tap overseas loans up to 75% of their average forex
earnings
a. Only 2
b. Only 1
c. Only 3
d. 2 & 3
Answer: (c)

No comments:

Post a Comment